marți, 22 februarie 2011

Ce tulburari de vorbire se pot observa din primele luni de viata?

       Cum am mai spus multitudinea de conditii de viata si diferentele de dezvoltare fac greoaie stabilirea precisa a unor limite intre tulburarile de vorbire si particularitatile de vorbire la aceasta varsta. Totusi sunt cateva indicii care pot fi observate de parinti si care ii pot conduce spre un consult specializat.
       Ceea ce remarca parintii in primul rand este o frecventa mai ridicata a  dificultatilor de exprimare fata de posibilitatile celorlalti copii. Trebuie insa tinut seama de faptul ca numerosi copii, in special baietii, au o dezvoltare intarziata a limbajului pana la 2-3 ani.
       Dar ce putem observa pentru a acorda atentia cuvenita tulburarilot patologice in primele luni de viata?
       Cum am precizat in postarea anterioara, caracteristic acestei perioade este ganguritul, o forma de joc care se manifesta mai ales atunci cand copilul este bine dispus si relaxat. La inceput nu este implicat auzul astfel incat ganguritul apare si la copilul surd.Dar mai tarziu, copilului ii va face placere sa se auda si astfel va repeta sunetul.Copilul surd  nu va realiza acest lucru si astfel ganguritul va disparea. Hipoacuzia (capacitatea auditiva scazuta) se poate si ea observa la aceasta varsta. Priveste cu mare atentia mimica si gestica celui care vorbeste, imitand miscarile buzelor si limbii.
Un prim semn al autismului este ignorarea de catre copil a prezentei mamei, a prezentei strainilor sau a plecarii mamei. Copilul nu ia in seama solicitarile afective ale celorlalti. In schimb este interesat in mod deosebit de obiecte, de fapt de anumite carcateristice ale acestora(ex rotile masinutelor).
In cazul dizartriei,  mama observa dificultati de supt, de deglutitie(inghit mai greu), sialoree(cantitate mare de saliva). Apar modificari structurale ale organelor vorbirii  (dinti, maxilare, palat) datorita presiunii exercitate de dificultatile de respiratie si miscarile necoordonate ale limbii.

Un comentariu:

  1. Sunt foarte multe informatii utile pe blogul dumnevoastra,adevarul este ca unele mame nu-si dau seama din timp daca bebelusul are problem sau nu in vorbire,pentru ca au de unde stii cum ar trebui sa se copmorte un bebelus,asa ca sunt de mare ajutor informatiil dvs.

    RăspundețiȘtergere